Inkubacija i Akceleracija – koja je razlika?

STARTUP HUDDLE BANJA LUKA #03
22/01/2019
JAVNI POZIV: Prijave za ulazak u poslovni inkubator Inovacionog centra Banja Luka
23/01/2019

Šta je poslovni inkubator i kako vam može pomoći u razvoju vašeg biznisa? 

Ukoliko imate poslovnu ideju, a ne  znate kako da je realizujete, onda je poslovni inkubator pravo mjesto za vas. Nisu svi inkubatori isti, ali uglavnom nude sličan sprektar usluga. Omogućavaju vam da dobijete kancelarijski prostor na korištenje, pristup startup zajednici, mreži njihovih mentora i partnera, učešće na događajima, seminarima i radionicama koji će doprinijeti da steknete znanja i kontakte neophodna za dalji razvoj vaše poslovne ideje.

Usluge koje inkubator pruža jesu od velikog značaja u prvim fazama razvoja poslovne ideje, ali ono što oni ne mogu da ponude jeste tehnologija potrebna za razvoj proizvoda. Kako bi uspješno razvili svoj proizvod kroz svoju mrežu saradnika će vas uputiti na onoga ko može da vam pomogne u razvoju same tehnologije.

Šta je Akcelerator?

Startupi koji su prošli proces inkubacije i uspješno razvili svoj proizvod/uslugu i izašli na tržište, te im je potrebna dalja ekspertiza kako bi unaprijedili svoj biznis ulaze u proces akceleracije.

Program akceleracije je osmišljen na način da kroz edukativno-mentorske aktivnosti omogući dalji i brži razvoj startupa. Akceleratori imaju tendenciju da se fokusiraju na jednu određenu industriju ili određenu vrstu tehnologije, te vam mogu obezbijediti specijalističke usluge. Program traje između tri i šest mjeseci i priprema startupe za novu fazu investiranja i/ili uže specijalističke programe za dalji razvoj biznisa. Akceleratori najčešće i sami raspolažu određenim sredstvima koja investiraju u startupe, ali zauzvrat uzimaju vlasnički udio.

Koja je razlika?

Dok inkubatori imaju tendenciju da pružaju širok spektar resursa za svoje članove, akceleratori imaju tendenciju da se fokusiraju na jednu specifičnu industriju ili određenu vrstu tehnologije i na taj način pružaju više specijalizovanih resursa za startupe u svojoj zajednici.

Inkubator sa snažnom mrežom kontakata treba da vas poveže sa ljudima koji upravljaju akceleratorima koji su najrelevantniji za vaše poslovanje. A dobar inkubator bi čak mogao da vas vodi i pripremi za ulazak u određeni akcelerator kojem želite da se pridružite.

Bez obzira na to u kojoj ste fazi, vrijedi provesti neko vrijeme u istraživanju, kontaktiranju i obilasku inkubatora i akceleratora kako bi pronašli ono što je najbolje za vašu poslovnu ideju.

 

Izvor: medium.com

Foto: Pixabay