U Inovacionom centru Banja Luka je tokom prethodne dvije sedmice održana IT Girls ljetna škola u kojoj je učestvovalo 20 djevojčica uzrasta od 13 do 15 godina raspoređenih u dvije grupe. Škola se realizovala u dva ciklusa, a svaki ciklus je trajao po 5 dana. Učesnice su kroz ovu školu imale priliku za usvajanje digitalnih vještinja i sticanje praktičnog iskustva iz oblasti virtuelne stvarnosti i 3D modelovanja, a njihov zadatak je bio da kreiraju svoje VR projekte koji su zapravo njihovo viđenje Banja Luke kao grada budućnosti.

 

Prva IT Girls Ljetna škola za djevojčice organizovana je 2019. godine u Sarajevu za sticanje vještina kodiranja i robotike sa ciljem osmišljavanja projekata za Sarajevo kao pametni grad. Kako bi dalje proširili to iskustvo, ove godine je organizovana ljetna škola u Banja Luci kako bi djevojčice kroz usvajanje digitalnih vještina kreirale svoju viziju Banja Luke kao grada budućnosti.

 

Program je osmišljen od strane Udruženja za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine “Digi.ba” i profesorice Selme Rizvić koja je ujedno i predstavnik ovog odruženja. Program je trajao 5 dana, a polaznice su imale priliku da nauče osnovne tehnike 3D modelovanja, te da nauče osnove programa Unity i Blender i koriste ih za kreiranje VR aplikacija. Formirani su timovi, a svaki tim je imao svoju aplikaciju koja je predstavljala njihovo viđenje Banja Luke kao grada budućnosti. Na kraju treninga svaki tim je prezentovao svoju aplikaciju a prezentacijama su mogli prisustvovati i njihovi roditelji i prijatelji. „Ovaj trening je ispunio sva naša očekivanja, jer su za kratko vrijeme polaznice stekla jako kompleksna znanja, te su kreirale zaista ozbljne projekte“ – istakla je profesorica Selma Rizvić

 

 

„Na mene je najveći utisak ostavio VR set kroz koji sam mogla u 3D-u da vidim projekat na kojem sam radila. Ovaj program mi je omogućio da vidim samo dio potencijala koje nudi sektor informaciono-komunikacionih tehnologija, te bi željela u budućnosti da steknem još novih znanja iz ove oblasti.“

Istakla je Elena Matić, trinaestogodišnjakinja koja je učestvovala u ljetnoj školi.

 

IT Girls ljetna škola se realizovala u  saradnji sa Future City inicijativom i DigitalBIZ projektom, te zajedno sa Udruženjem za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine (DIGI.BA) i Inovacionim centrom Banja Luka.

 

IT Girls je zajednička inicijativa tri UN agencije – UNDP-a, UNICEF-a i UN Women koja uz podršku Švedske aktivno radi sa djevojčicama i mladim ženama kako bi ih podstakla da već od rane dobi počnu razmišljati u smjeru informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) kako bi razvile interesovanje za ovaj sektor i povećale mogućnosti u odabiru budućih karijera i obrazovnih pravaca.

Leave a comment