Inovacioni centar Banja Luka je  uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih država u Bosni i Hercegovini organizovao kamp za preduzetnike iz cijele BiH u okviru projekta #GetTogetherEntrepreneurialCamp. Kamp se održao od 15. do 19. novembra u turističkom kompleksu Eko Fis na planini Vlašić.

Cilj preduzetničkog kampa jeste pružanje podrške za razvoj i jačanje preduzetničkih kapaciteta učesnika kampa u svrhu njihovog osposobljavanja za razvoj vlastitog biznisa, a sve to u cilju razvoja preduzetništva u Bosni i Hercegovini.

Na kampu je učestvovalo 58 mladih (od 18 do 25 godina) iz Bosne i Hercegovine. Oni su imali priliu da učestvuju u bogatom program obuke o preduzetništvu, ali i da učestvuju u sportskim i raznim drugim zabavno rekreativnim aktivnostima. Kamp je otvorila Ms. Christienne Carroll, Ataše za kulturu i edukaciju pri Ambasadi SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Na početku kampa učesnici su podijeljeni u 10 timova koji su nosili imena najvećih rijeka Bosne i Hercegovine. Timovi su razvijali vlastite poslovne ideje koristeći biznis model Canvas. U razvoju poslovnih modela, pomoć timovima su pružali mentori iz Intera tehnološkog parka iz Mostara, Bit Centra iz Tuzle kao i iz Inovacionog centra Banja Luka.

Učesnici su imali i radionicu o prezentacionim vještinama kako bi na najbolji način prezentovali svoje poslovne ideje. Na kraju kampa su učesnici prezentovali svoje poslovne ideje pred članovima žirija, a najuspješniji su bili sljedeći timovi:

  1. Prvo mjesto je osvojio tim “Drina”, a njihova poslovna ideja je bila agencija za njegu starih i iznemoglih lica.
  2. Drugo mjesto je osvojio tim “Miljacka, a njihova poslovna ideja je bila proizvodnja peleta od otpada.
  3. Treće mjesto su podijelili tim “Neretva” i tim “Bosna”. Ideja tima “Neretva” je bila aplikacija koja povezuje medicinske radnike sa licima Kojima je neophodna pomoć, a ideja tima “Bosna” korištenje terapijskih pasa u svrhu prevencije i liječenja demencije.

 

Projekat #GetTogetherEntrepreneuiralCamp je realizovao Inovacioni centar Banja Luka uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih država u Bosni i Hercegovini. Projekat je finansiran kroz Fond za Interetničku saradnju, pomirenje i mlade(IERY).

Leave a comment