U okviru programa društveno odgovornog bankarstva, UniCredit Bank Banjaluka i Inovacioni centar Banjaluka, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, organizuju program „FinInk“, finansijski inkubator namijenjen pružanju podrške startapima i malim preduzetnicima čiji su osnivači žene, u suočavanju sa preduzetničkim izazovima.

 

 

Kroz ovaj program finansijske edukacije korisnice se osposobljavaju da upravljaju složenim situacijama i identifikuju rješenja za sva kritična pitanja iz oblasti upravljanja finansijama na koja mogu naići tokom poslovanja.

O učešću banke u finansijskom inkubatoru, predsjednik UniCredit Bank Banjaluka, Gordan Pehar izjavio je: „Banke imaju društvenu ulogu. Postojimo kako bismo pružili podršku i osnažili pojedince i zajednice, i pomogli im da žive živote kakve žele da žive. Ne smijemo ovo izgubiti iz vida. Iz tog razloga, razvijamo strateške projekte s partnerima kako bismo pristupili specifičnim društvenim izazovima, kao što su poslovna inkluzija, osnaživanje žena, finansijska pismenost, preduzetničke vještine i osnovna edukacija za osjetljive kategorije.“

 

 

Pravo učešća u programu imaju žene preduzetnice (od 18 do 40 godina) iz Bosne i Hercegovine koje vode mikro ili mala preduzeća, a koja su registrovana u prethodne dvije godine. Edukacije iz oblasti osnova finansija i računovodstva, upravljanja iskustvom klijenata, te vođenja poslovnog odnosa i finansijskog savjetovanja održaće zaposleni u UniCredit Bank Banjaluka iz odgovarajućih poslovnih područja.

Diana Bevanda, Član Uprave nadležan za poslovno područje Ljudski resursi, ističe: „Kroz program društveno odgovornog bankarstva, naši zaposleni u ulozi volontera-predavača dijele specifična ekonomska znanja u cilju finansijskog opismenjavanja korisnika programa. Naši zaposleni aktivno grade i osnažuju našu kulturu održivosti iskazujući proaktivnu podršku našim klijentima i zajednici.“

 

 

– Finansije su jedna od najznačajnijih stavki prilikom pokretanja, ali i u prvim godinama poslovanja malih biznisa. Tokom naših edukacija primjetili smo da se mladi preduzetnici susreću s nejasnoćama kada je riječ o finansijama kao dijelu poslovnog planiranja, stoga smo se i odlučili na kreiranje jednog ovakvog programa. Pilot projekat za ovu godinu je podržan od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, a mi planiramo da ovaj program nastavimo i u narednim godinama, kao redovnu zajedničku aktivnost kako bi pomogli što veći broj malih preduzetnika – dodali su iz Inovacionog centra Banjaluka.

Učesnica koja u završnom testiranju usvojenih znanja kroz „FinINK Quiz” osvoji najviše bodova dobija nagradu obezbijeđenu od strane UniCredit Bank Banjaluka.

Leave a comment