Digitalni inovacioni hub IDEMO je organizovao radionicu pod nazivom „Instrumenti podrške u procesu digitalne transformacije.“ Radionica je bila namijenjena kompanijama iz drvoprerađivačke i metaloprerađivačke industrije.

Na radionici su predstavljena četiri instrumenta. Direktor INTERA TP, Vedran Šimunović predstavio je „Inovacioni vaučer šemu“ koja će omogućiti malim i srednjim preduzećima da zajedno sa ponuđačima usluga iz akademskih strukture i hub-ova prijave projekte kojima će riješiti probleme iz oblasti digitalizacije i inovacija unutar svog poslovanja.

Rajko Lajić, pomoćnik ministra u resoru za razvoj MSP i preduzetništva, predstavio je program podrške Ministartsva privrede i preduzetništva u oblasti digitalne transformacije. U prethodnim ciklusima, preduzeća su pokazala veliku zainteresovanost i program je uspješan. Novi poziv se očekuje u toku ovu godine i biće dostupan putem sredstava javnog informasianja.

Pavle Miovčić, istraživač i moderator u agenciji EDA, predstavio je projekat „Challenge2Change“ kroz koji će biti podržani inovativni projekti privrednih subjekata kroz uvođenje novih proizvoda, usluga ili procesa koji mogu dovesti do značajne promjene, a ne samo do marginalnih poboljšanja.

Program „Go Digital in BIH“ predstavio je Mirzet Mujagić, ekspert za podršku i razvoj MSP. Cilj programa je podstaći digitalnu transformaciju MSP i učiniti ih konkurentnijim na tržištima Evropske unije i usklađenim sa standardima koje zahtijevaju EU direktive. Sredstva iz EBRD kreditne linije „Go Digital in BiH“ namijenjena su za finansiranje projekata u oblasti automatizacije i digitalizacije, te zelene investicije.

Rukovodilac poslovnog inkubatora ICBL, Dragana Bajović je predstavila DIH IDEMO. Digitalni inovacioni hub IDEMO će u narednom periodu pružiti podršku i kroz četiri vrste usluga: Testiranje prije investiranja; Edukacije i treninzi; Pružanju podrške za pronalazak finansijskih sredstava; Izgradnju ekosistema i umrežavanje. DIH IDEMO će takođe organizovati niz radionica i informativnih događaja na temu digitalne transformacije.

IDEMO je jedan od podržanih digitalnih inovacionih hubova u okviru projekta „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća/EU4DigitalSME“ , a kojeg čine Inovacioni centar Banja Luka, Razvojna agencija Republike Srpske, Privredna komora Republike Srpske, Elektrotehnički fakultet Banja Luka, Agencija za razvoj preduzeća EDA.

Cilj digitalnog inovacionog huba IDEMO je da malim i srednjim preduzećima (u daljem tekstu MSP ) pruži stručnu podršku u procesu digitalne transformacije.

 

 

 

Leave a comment