Nakon objavljenog javnog poziva za takmičenje, Inovacioni centar Banja Luka, kao POPRI EUSAIR partner, vršio je selekciju jednog srednjoškolskog i jednog studentskog tima iz Bosne i Hercegovine.

Takmičenje se održalo od 15. do 17. maja 2024. godine u Šibeniku. Učešću na takmičenju prethodilo je pripremanje timova koje je zahtijevalo mentorsku pomoć prilikom pisanja poslovnog plana (Canvas) i pripreme ,,Pitch’’ prezentacije.

Srednjoškolski tim činile su Anja Maričić, učenica drugog razreda JU Gimnazije Banja Luka i Smiljana Atlagić, učenica prvog razreda JU Elektrotehničke škole ,,Nikola Tesla’’ u Banjoj Luci.

Učenice su se prijavile sa proizvodom koji su nazvale ,,KERAGLOW’’, a iz sažetka njihovog poslovnog plana izdvajamo sljedeće:

KERAGLOW je potpuno prirodan proizvod koji podržava održavanje kvalitete našeg zdravlja, tačnije zdravlja kože i kose. Najzanimljivija činjenica je da je ovaj proizvod baziran na čistoj keratinskoj pasti koja se može dobiti pranjem i obradom ovčje vune ili kokošjeg perja, koje se nabavlja od lokalnih domaćinstava, u jedinstvenim solima koje su netoksične za okolinu. KERAGLOW nije baziran samo na zelenoj proizvodnji, već je fokusiran i na sigurnu i zdravu upotrebu za ljude, pametne načine zaštite naše okoline i bolje korištenje bosanskohercegovačkih sirovina koje su potpuno kompatibilne sa cirkularnom ekonomijom.

Anja Maričić i Smiljana Atlagić osvojile su drugo mjesto na POPRI EUSAIR takmičenju u kategoriji ,,High School students’’ i odlazak na FOOD-athon koji će se održati u Ljubljani, od 16. do 18. oktobra 2024. godine.

Zajedno sa Anjom i Smiljanom koje su činile srednjoškolski tim, na takmičenje su išli i studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Filip Beštić, Branislav Zorić, Danilo Blažić, Dejan Simić i Dejan Ikić prijavili su se sa idejom koju su nazvali ,,WILDFIRE DETECTION SYSTEMS’’. Na takmičenju su Filip i Branislav predstavljali čitav tim, a iz sažetka njihovog poslovnog plana izdvajamo:

Poslovni model SISTEMA ZA DETEKCIJU POŽARA vrti se oko sistema koji koristi dronove opremljene kamerama i neuronskim mrežama za otkrivanje šumskih požara. Ove bespilotne letjelice mogu identifikovati izbijanje požara u prirodnom okruženju i odmah poslati signale za potrebne radnje. Naš sistem za otkrivanje požara sadrži automatizovane letove dronom iznad određenog regiona, povećavajući efikasnost i pokrivenost. Naši potencijalni kupci uključuju vatrogasne stanice i odjele za šumarstvo, koji imaju koristi od ranog i preciznog otkrivanja požara kako bi spriječili i efikasno upravljali šumskim požarima. Ovisno o korištenoj neuronskoj mreži, naš sistem bi se potencijalno mogao prilagoditi za druge svrhe. Ova svestranost nam omogućava da ponudimo dodatnu vrijednost osim otkrivanja šumskih požara, zadovoljavajući širi spektar potreba za praćenjem okoliša.

Studentski tim ,,WDS’’ osvojio je treće mjesto na takmičenju u kategoriji ,,University students’’ i odlazak na FOOD-athon koji će se održati u Ljubljani, od 16. do 18. oktobra 2024. godine.

POPRI je slovenačko i EUSAIR POPRI Youth preduzetničko takmičenje za mlade sa jasnom vizijom, sjajnim idejama i preduzetničkim duhom. POPRI je skraćenica od “podjetnik budućnosti”, što znači “preduzetnik za budućnost”. Takmičenje POPRI internacionalizovano je kroz EUSAIR POPRI događaje za mlade koji se održavaju svake godine kao prateći događaj EUSAIR Foruma.

Događaj okuplja mlade iz 10 EUSAIR zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Italija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, San Marino, Srbija i Slovenija) kako bi prenijeli snažne poruke koje treba uzeti u obzir prilikom susreta s donosiocima odluka iz 10 EUSAIR zemalja.

Bosna i Hercegovina bila je jedina zemlja na takmičenju čija su oba tima osvojila nagradu.

 

 

Leave a comment