Kako bi uspješno radili od kuće i bili što produktivniji potrebna je dobra organizacija i samokontrola, no i svijest vaših ukućana da zaista radite i da vam treba mir, što predstavlja i najveću prepreku, pogotovo ako imate malu djecu.

 

U današnje vrijeme, postoji jako puno servisa koji će vam pomoći da rad od kuće bude dobro organizovan i produktivan.

Jedan od najboljih servisa za komunikaciju jeste Slack. Nastao je kao interni alat za postizanje produktivnosti i trajno bilježenje razvojnog procesa igre Glitch. Od 2013. godine kada je izašao u javnost, stekao je globalnu popularnost jer je alat koji će vašu komunikaciju sa članovima tima pojednostaviti i ubrzati. Kako Slack funkcioniše i kako se najlakše koristi možete pogledati ovdje.

 

Trello je jedan od najboljih alata koji će vam pomoći da organizujete svoje radno vrijeme, te da vaše radne zadatke poredate po prioritetima i organizujete svoje radno vrijeme na najbolji način.

Trello organizuje vaše projekte u smislene cjeline i na jednostavan i transparentan način daje odgovore na pitanja o čemu se radi, ko trenutno radi na tom zadatku i u kojoj se fazi isti nalazi. Da bi vidjeli kako se Trello koristi, možete pogledati ovaj video.

I Slack i Trello su online alati, te vam je dovoljna samo internet konekcija kako bi se na iste mogli povezati.

Leave a comment